Minden ami kell neked ...itt megtalálhatod...=D

Örülök h ellátogattál ide..:)Nézzél körül rem tetsziik az oldal.!(: Jó $zórakozást!:)

Babonás nap

A péntek : Azt tartják róla, hogy szerencsétlen nap. Vajon miért? Talán mert a Megváltót pénteken feszítették keresztre, s a nagypéntek megszületett? Talán mert az egyház is böjtnapnak rendelte? Akár ezért, akár másért, a pénteki nappal kapcsolatban száz és száz babonás hiedelem él az emberekben. Azt tartják, hogy aki pénteken nevet, az vasárnap sírni fog. Pénteken útnak indulni szerencsétlenség. Aki pénteken fekszik betegágyba, az többé nem kel fel egészségben. Pénteken nem jó semmilyen munkába kezdeni, mert nincs rajta áldás. Pénteken sütött kenyér keletlen marad. Pénteken mosott ruhától kiütést kap az ember. Aki pénteken fűt be először télvíz idején, annak leég a háza. Ha a kisgyerek pénteki napon kezd el beszélni, az megnémul. Ha az újesztendő péntekkel kezdődik, akkor  terméketlen lesz az év. A régiek azt tartották, hogy pénteken vásárra sem jó menni, mert károsodással jár. Általában pénteken csak bajba keveredhetik az ember, azért is jó, ha zsebében egy halpikkelyt hord, az megvédi a péntek szerencsétlenségei ellen.

     Az év utolsó és első napjának babonái

Az óév búcsúztatásával és az újév köszöntésével kapcsolatos babonák jó részét ma is tartjuk, erre jó példa a szilveszteri malacsült vagy a január elseji lencseebéd, utóbbi a legtöbb háztartásban ma is kötelezően fogyasztandó az újév első napján. Sokan tartjuk ezeket a hagyományokat anélkül, hogy tudnánk, mit is jelentenek, ezért most összegyűjtöttük a legfontosabbakat, hogy ne a szerencsét hozó babonák be nem tartásán múljon a következő év sikeressége.

Enni és nem enni

A babona szerint szilveszterkor kerülendő a baromfihús, mert ezek a jószágok hátrafelé kaparják a szerencsét. Ezen a napon malachúst kell fogyasztani, mert ez az állat kikaparja a szerencsét, nem mindegy viszont, milyen formában esszük a disznót. Nem lehet ám egyszerű rántott hússal szerencsét varázsolni: a malacot sütni kell. A ropogósra sült kismalac minden szempontból boldog esztendőt ígér, amelynek fülét, farkát, körmét és csülkeit is kötelező felszolgálni. Hasonlóan mágikus tulajdonsággal ruházták fel őseink a lencsét is, amelyet az év első napján, az első étkezéskor kell fogyasztanunk. A babona szerint, aki ennek eleget tesz, annak a következő évben nem fog kiürülni a pénztárcája. A karácsonyról megmaradt halászlevet csak folyó menti városokban ajánlatos szilveszterkor felszolgálni, ez ugyanis szerencsét hoz, míg más településeken baljós állatnak számít, mert vele együtt elúszik a háziak szerencséje. Logikát ne keressünk, benne, így van és kész.A malac és lencse mellett a rétes segíthet még az újesztendő sikerességének növelésében, de ha valaki azt gondolná, hogy ehhez elég a rétes boltban rétest venni, azt sajnos ki kell ábrándítanunk. A rétest otthon, házilag kell elkészíteni, a tésztáját olyan hosszúra nyújtani, amilyen hosszúra csak tudjuk: ezzel a szerencsénk is hosszúra nyúlik. Aki már próbált rétestésztát nyújtani, tudja, milyen nehéz procedúra, nem csoda, hogy ez az újévi hagyomány kiveszőben van, és csak a beavatott nagymamák mernek ilyesmivel próbálkozni. Mindezeken felül jól tesszük, ha szilveszterkor több étellel készülünk, mint amennyit egyébként megennénk, mert állítólag, ha nem falunk fel mindent, akkor az újévben sem fogunk ételből hiányt szenvedni.

Amit szabad, és amit nem

Nemcsak az étkezéssel, a tevékenységgel kapcsolatosan is megvannak az ősi babonák, vagyis mit szabad és mit nem szabad tenni azért, hogy szerencsés legyen a következő esztendő. Az év utolsó napját például illik hangosan búcsúztatni, mert ezzel űzzük el a háztól az ártó, rontó erőket: a félelmetes álarcok és a dudaszó állítólag elég jól működik. A szilveszteri tennivalókat ezzel nagyjából le is tudtuk, legalábbis a mi forrásaink szerint: az általunk talált többi szokás már január elsejéhez kötődik. Ezen a napon tilos orvoshoz menni vagy orvost hívni, ellenkező esetben félő ugyanis, hogy hosszabb betegségekkel kell majd küszködnünk az újévben. Hasonló megfontolásból a konfliktusokat is kerülnünk kell, különben lehetséges, hogy az egész évet vitákkal fogjuk tölteni. Bár ez szerintük a ház asszonyainak pihenését volt hivatott támogatni, tilos az év első napján mosni, varrni, teregetni, fonni. Utóbbit nagyon komolyan kellett venni, megszegése akár a család egyik tagjának halálát is okozhatja.

Szerelmi ügyek az újévre

A fenti babonák közül természetesen nem hiányozhattak a szerelmi ügyekkel kapcsolatos jövendölések és hiedelmek sem, sőt az eladósorban lévő vagy már mátkaságban lévő lányok valószínűleg ezeket a szokásokat tartották a legfontosabbnak. Nem tudni miért, mindenesetre a méznek nagy jelentőséget tulajdonítottak. Garantált a következő évi boldogság a szerelemben, ha szilveszter éjjelén teli van a mézes bödön, de a párkapcsolatot is hosszúra lehet nyújtani, ha éjfélkor mézzel kenjük be az ajkunkat és úgy váltunk csókot a partnerünkkel. A szerelmi jövendölések tárháza ennél jóval bővebb, többféle újévi jóslási módszert is találtunk arra vonatkozóan, hogyan lehet kideríteni, ki lesz a következő menyasszony, melyik úriember lesz az igazi.

A lencsébe főzött mandulával kideríthetjük, melyik lány találja meg az új évben az igazit: akinek a tányérjába kerül a mandula, az lesz a legszerencsésebb a szerelemben. Ha már megvannak a jelöltek, arra is fény derülhet, melyik fiatalember lesz a befutó. Ezt a régiek gombócokba főzött nevekkel jósolták meg: a férjjelöltek nevét egy-egy gombócba főzték, így próbálták meg előre kitalálni a potenciális jelöltet. Ha még csak keressük az igazit, sokat sejthet az is, ki kíván először boldog újévet: ha egy nekünk tetsző úriember az első, megvan rá az esély, hogy az újévben megtaláljuk az igazit. Talán éppen a boldog új évet kívánó férfi lesz a férjünk.

 

 

A tükörhistóriát mindenki ismeri: egy tükör eltörése hét vagy a törött darabok számának megfelelő év halasztás a házasság intézményére nézve. Szerintünk az az érvényes, amelyik kevesebb, de mi nagyon megengedőek vagyunk.

Törni egyébként mindig rosszat jelent, legyen az tányér vagy italosüveg. Színtelen üveget (mondjuk befőttes üveget) azonban szabad törni, az szerencsés előjel - kivéve, ha vörösre vagy zöldre van festve. Előbbi problémákat és idegeskedést jelez, utóbbi keserű csalódást. Ha leesik egy kép a falról csak úgy magától, az betegséget, halált hozhat, főleg azon családtag esetében, aki utazásra készül, ha az üveg is eltörik, az megsokszorozza a bajt. Vajon a tömegközlekedés is utazásnak számít?

Ha a bejárati ajtó nem befelé, hanem az utca felé nyílik, akkor balszerencse sújtja a házat. Vagy csak tűzvédelmi okokból így volt ésszerűbb kialakítani a menekülési útvonalat. Ha vissza kell menned, mert otthon felejtettél valamit, akkor egész nap a balszerencse fog kísérni, hacsak nem ülsz le, és számolsz visszafelé héttől. Így viszont elkésel, ami már a balszerencse kategória. Ahogy a KRESZ-ben nem szabad előzni a zebrán, úgy babonaügyben nem szabad senkinél sem gyorsabbnak lenni a lépcsőn. Szintén balszerencse a büntetés.Asztalnál, aki a sarokra ül, nem megy férjhez. Talán csak hét évig, de úgy is hallottuk már, hogy soha. Illetve nem szerencsés úgy ülni, hogy nem ér le a lábunk. Szintén nem megy férjhez, akit körbesöpörnek. Szerintünk a felmosórongy és a porszívó is számít! Viszont házasságra számíthat a közeljövőben, aki véletlenül kiszór egy doboz gyufát, és öröm és boldogság vár arra, aki keresztbe tesz két szálat egymáson. Szándékosan nem ér!

Matracot csak úgy szabad megfordítani, hogy az a rész, amelyik a fejednél volt, mindig a fejednél maradjon, és pénteken nem szabad ilyen tevékenységre vetemedni. Létra alatt nem szabad átsétálni, mert az is balszerencsét hoz. A balszerencsét azonban ki lehet védeni, ha keresztezzük az ujjainkat vagy kezeinket. Olyan ez, mint a fokhagyma a vámpírok ellen. Megvéd minden rossztól.

Évszázados magyar babonák

‹ Ha elszakad vagy pecsétes lesz a ruhád, és ezt csak otthon veszed észre, biztos lehetsz benne, hogy nagy baj elől menekültél meg.
‹ Ha esküvői menettel találkozol, szerencsés leszel a szerelemben.
‹ Ha kiömlik a víz, aki felé folyik, annál gyermekáldás várható.
‹ Ha a szekrény ajtaja magától nyílik ki, pénzügyi veszteség ér.
‹ Ha a bútor recseg, családi bajok várhatóak.
‹ Ha az ajtó magától kinyílik, váratlan vendég érkezik, ha magától becsukódik, a baj elkerüli a házat és annak lakóit.
‹ Ha eltörik egy tükör, ahány darabra tört, annyi évig nem mész férjhez, vagy annyi héten át kísér balszerencse.
‹ Ha visszafordulsz az ajtóból, otthon hagyod a szerencséd, de ha néhány másodpercre leülsz egy székre, ezzel elűzöd az átkot.
‹ Ha kéményseprővel találkozol, minden a terveid szerint alakul majd.
‹ Ha először a bal cipődet veszed fel, nem jársz szerencsével.
‹ Ha fordítva veszed fel a ruhádat, mázlid lesz, vagy pénzt fogsz kapni.
‹ Ha zsebkendőt adsz ajándékba, haragot jelent.
‹ Ha ollót ajándékozol, elvágod vele a barátságot.
‹ Gyógyszert sosem szabad megköszönni, mert különben nem hat.
‹ Ha a só kiömlik, veszekedés várható.
‹ Ha az ajándék virág papírjában tű marad, vége a barátságnak.
‹ Ha leesik a kés, acsarkodás várható, ha beleáll a padlóba, még nagyobb problémára számíthatsz.
‹ Ha zajos társaságban mindenki egyszerre hallgat el, azt mondják, egy angyal repült át a szobán.

Esküvői hagyományok, esküvői babonák

Mint az ember életének fontosabb eseményeire, az esküvő napjára is számtalan hiedelem vonatkozik, sok babona, illetve hagyomány rögzült. Vannak olyan hagyományok, amelyek szépek és jó ha ismeritek őket. Ugyanakkor sok olyan babona is kötődik ehhez az eseményhez, hogy ha mindegyiknek meg szeretnétek felelni jobb, ha ki sem mozdultok az esküvő napján otthonról. Ezért mindenki saját belátása szerint döntse el: figyelembe veszi őket, vagy sem, melyikkel tud, vagy akar azonosulni, melyikkel nem.

A menyasszony kezének megkérése

Régen a vőlegény a lány apjának engedélyét kérte a lánya elvételére, amely alkalommal a hozomány megvitatására is sor került. Mára már ez a fajta lánykérés nem jellemző. A tradicionális szokásokat követők az esküvői ceremónia részeként a vőféllyel mennek a menyasszonyért és kérik ki a háztól.

Menyasszonyi ruha

Menyasszonyi ruhaA menyasszonyi ruha fehér színének választása az ókorra vezethető vissza. Bár mára ez a jelentése elhalványult, régebben a menyasszonyi ruha a tisztaságot és a szűziességet jelképezte. Napjainkban egyre gyakoribb, hogy nem fehér ruhában állnak a menyasszonyok az oltár elé, noha sokan – kevésbé gondolva annak szimbolikájára – egyszerű, nemes szépsége miatt választják mégis a fehéret. Számtalan babona született arra vonatkozóan, miszerint szerencsétlenséget hoz, ha a menyasszony is dolgozik az esküvői ruha elkészítésén, vagy ha az esküvő előtt a vőlegény meglátja a menyasszony ruháját.

Esküvői fátyolFátyol

A fátyol az ártatlanság és lányság jelképe az esküvőn. A babona szerint a fátyol megvédi a menyasszonyt a szemmel veréstől, de a régi germán hit szerint a gonosz démonoktól. A fátylat csak az esküvő napján szabad a menyasszony hajába tűzni, mert máskülönben hamar megromlik házassága. A fátylat csak a menyasszony hordhatja, azt mondják az a koszorúslány, aki felpróbálja a fátylát, elcsábítja majd az ifjú férjet.

Cipőtalp

Török szokás szerint a menyasszony új esküvői cipője talpára írja hajadon barátnőinek nevét, mivel azt tartják, az a hajadon köt legközelebb házasságot, akinek a lakodalom után a neve olvasható marad rajta.

Menyasszony torta

A menyasszonyi torta szimbóluma szintén az ókorba vezethető vissza, ahol a menyasszony fején egy tortát törtek össze a termékenység jelképeként.

Koszorúslányok

A hagyomány szerint a koszorúslányoknak az a feladata, hogy megvédjék a menyasszonyt. Mindannyian ugyanolyan ruhát viselnek, hogy ezzel megtévesszék a rossz szellemeket. Más értelmezés szerint a koszorúslányok a menyasszonyétól eltérő ruhát viselnek, és még a vőlegény előtt lépnek be a templomba, hogy elűzzék a rossz szellemeket. Persze ez a babona is többféle verzióban él, így például egy másik változat szerint a koszorúslányok a menyasszony lakóhelyéről származó lányok, akiknek az esküvőn nyílik esélyük arra, hogy ők is mielőbb elkeljenek, és azért viselnek egyforma ruhát, hogy esélyeik egyformák legyenek.

RózsasziromszórásRózsasziromszórás

Az egyik legszebb szokás, hogy az oltárhoz vezető utat a koszorúslányok rózsaszirommal hintik tele. A termékenység szimbólumán túl a rózsaszirmok segítenek elegyengetni a házasság sokszor viszontagságos útját.

Rizsszórás

Ázsiából származó ősi szokás, amely során az összegyűlt násznép az esküvői szertartást követően dobálja meg az ifjú párt rizzsel. A rizs a rózsasziromhoz hasonlóan a termékenységet szimbolizálja.

Menyasszony-, menyecsketánc

A menyasszonytánc minden lakodalom központjában áll, a hagyományok szerint ezzel biztosítva a fiatal pár jövőjének alapjait. Mindenki, aki felkéri a menyasszonyt táncolni, egy kalapba pénzt dob, amelyet az esküvő végén megkap a fiatal pár. Egyes helyeken menyasszonyi ruhában, míg máshol piros menyecske ruhában szokás végig táncolni a menyasszonynak.

Pohártörés

Zsidó hagyomány, amelynek eredete Jeruzsálem elfoglalására és templomának lerombolására vezethető vissza. „Emelem Jeruzsálemet örömöm tetőpontjára!” (Zsoltárok 137:). Eszerint még a legboldogabb pillanatokban is meg kell emlékezni a zsidóság rossz helyzetéről, a Szentély hiányáról és a szellemi-fizikai pusztulásokról. Vannak, akik külön e célra vesznek egy poharat, míg sokan azt a poharat törik el, melyre az esküvői áldásokat mondták és az ifjú pár ivott belőle. A vőlegény jobb lábával rálép a földre helyezett üvegpohárra. Természetesen a legfontosabb, hogy minden jelenlevő gondoljon ennek a szimbolikájára. A pohártöréshez is társul több babona, így például az egyik legelterjedtebb az, miszerint addig lesz boldog a házasság, míg a pohár darabjaiból újra össze nem áll.

Cseréptörés

Germán szokás szerint az ifjú párra leselkedő rossz szellemeket cserép és porcelán tárgyak összetörésével üldözik el. A cserép és porcelánedényeket általában a menyasszony és a vőlegény töri össze, hogy ezzel boldogságuk tartós legyen, majd az összetört cserepeket közösen söpri össze, szimbolizálva összetartozásukat.

Régi, új, kék és kölcsönkapott

Ez az angolszász szokás egyre elterjedtebb hazánkaban is. Eszerint az esküvő napján a menyasszonynak viselnie kell valami régit, valami újat, valami kölcsönkapott dolgot és valami kéket, hogy mind esküvője, mind házassága boldog legyen. A régi a menyasszony eddigi hajadon életét szimbolizálja, az új a most induló életszakaszt. A kölcsönkapott a barátságot és a szerelmet jelképezi, hisz ezekre ugyanúgy vigyázni kell, mint a kölcsönkapott dolgokra. A kék a hűség szimbóluma.

Csokordobás

A menyasszony az esküvő után háttal az összesereglett hajadon lányok elé áll és közéjük dobja a csokrát. A hagyomány szerint, akinek sikerül elkapnia, az lesz a következő menyasszony.

HarisnyakötőHarisnyakötő

A csokordobás analógiájára kialakult szokás, amikor a vőlegény a násznép jelenlétében veszi le kedveséről a harisnyakötőjét, hogy azután a nőtlen fiatalemberek közé dobja. Természetesen az lesz a következő vőlegény, aki elkapja a harisnyakötőt.

Menyasszony átvitele a küszöb felett

A közös élet kezdetének szimbóluma. A régi hiedelmek szerint az ifjú párt megzavarni készülő rossz szellemek a küszöb alatt bújnak meg, ezért legyőzve az utolsó akadályt a férj ölében emeli át feleségét a küszöbön, becsapva a gonosz szellemeket, hogy csak egy ember lépett be a házba.

Lakás feldúlása

E hagyomány lényege, hogy a vendégek rendetlenséget teremtenek a lakásban, esetleg elbarikádozzák az ajtókat is. Ez szimbolizálja, hogy a házasság sokszor hoz megpróbáltatásokat életükben, amelyeket együtt kell megoldaniuk.

Kenyér és só

Az esküvő után az ifjú párt kenyérrel és sóval kínálják, amiből mindketten esznek egy-egy falatot, annak jeléül, hogy innentől együtt osztoznak mindenen közös életükben. Szimbolizálja továbbá azt, hogy az életük során soha ne kelljen éhezniük.

Kisfiú az esküvőnKisfiú

E szokás szerint, azért, hogy a párnak fiúgyermeke legyen, a menyasszony ölébe egy kisfiút ültetnek a lakodalom során, míg kínai hagyomány szerint a nászágyon forgatják meg.

Konzervdoboz

Ez a modernkor szülötte amerikai szokás tulajdonképpen a germán eredetű cseréptörés szimbolikájára épül. Eszerint az ifjú pár autójára sörös-, üdítős- és konzervdobozokat kötnek, amelyek menet közben az úton csörömpölve elriasztják az ártó, gonosz démonokat.

 

 

 

A misztikus 13-as


Egyesek szerint péntek 13. szerencsétlen nap, mások szerint viszont ez is ugyanolyan, mint a többi. A legtöbb babona ősi vallási-misztikus képzetek tovább burjánzása. Az például, hogy az Egyesült Államokban nem létezik 13. emelet, a hotelekben, kórházakban 13-as szoba, a zsidó számmisztikából ered.

Statisztikai felmérések szerint az emberek többsége ezen a napon nem ül repülőgépre, vonatra, nem szívesen köt komoly üzleteket, és nem ül tizenkettedmagával egy asztalhoz. Utóbbi babona valószínűleg abból ered, hogy az utolsó vacsorán Jézus volt apostolai között a 13., így a néphit szerint ha tizenhárom ember ül egy asztalnál, valaki hamarosan meghal közülük. A pénteki nap „gonoszságát" azzal magyarázzák, hogy Jézust is aznap feszítették keresztre. Más megközelítések szerint a péntektől való rettegés gyökere lehet az is, hogy az 1800-as évekig ez a nap volt a hóhér napja, ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket.

A számok különös jelentőséggel bírnak -állítják a kabbalisták. Hitük szerint a számok útjelző táblák: egyes számok pozitív, mások negatív hatással vannak életünkre. A 3 a tűz, a víz és a levegő szimbóluma. A mesékben is mindig 3 királyfi, 3 kívánság, 3 próbatétel van. A 12-es szintén különleges szám, a tökéletességet jelenti: az év 12 hónapból áll, Jézusnak 12 apostola volt. A 13-as talán éppen ezért rossz, mert a tökéletes után következik, tönkretéve ezzel az előtte lévő számban megtalálható egységet. A számmisztika más értelmezése szerint a 13-as szám jegyeit összeadva 4-et kapunk, amely egyes népeknél a halál száma. Nem véletlen, hogy Kínában például nem akasztanak egymás mellé 4 csengettyűt vagy 4 bambuszrudat.

Mitől őrizkedjünk, ha 13-a péntekre esik?


Állítólag az e napon beszedett orvosság nem használ, és ha ruhát varrunk, az rosszul sikerül. Amelyik állat ilyenkor ellik, annak a kicsinye valószínűleg beteges lesz. Az elvetett mag silány termést hoz, és a tizenharmadikán köttetett házasság csak válással végződhet. A babonás emberek lefekvés előtt 13 tárgyat érintenek meg, vagy 13 szót mondanak, hogy feloldják a rontást. Sok ember - indokolatlanul - retteg ettől a naptól: nem mozdulnak ki lakásaikból, nem veszik fel a telefont, nehogy rossz hírt kapjanak, nem használnak elektromos eszközöket, nehogy baleset érje őket. Csak magunknak okozunk kellemetlen perceket azzal, ha átengedjük magunkat az ehhez hasonló félelmeknek.

A babona, úgy tűnik, a gazdaságra is káros lehet. 1978-ban Amerikában készítettek egy felmérést, melynek meglepő eredménye az volt, hogy a 13-ák akár egymilliárd dolláros veszteséget is okozhatnak. Ezen a napon ugyanis sokan nem mennek dolgozni, nem váltanak vonat- vagy repülőjegyet, és nem vásárolnak.

Négylevelű lóhere

 

 

A négylevelű lóhere évszázadok óta a szerencse jelképe, amit egyfelől ritkaságával, másrészről kereszt alakjával magyaráznak. A szimbólum azonban már a kereszténység előtt is létezett, bajelhárító, szerencsehozó hírében állt, például a görögök is amulettként hordták.

Fekete macska


Sokan a fejükhöz kapnak, és közelgő szerencsétlenséget vizionálnak, ha átszalad előttük az úton egy fekete macska. Miért lett ilyen rossz híre szegény cicusnak?

Az évezredek során a macskák sok hányattatáson mentek keresztül. Egyiptomban a macska nagy népszerűségnek örvendett, sőt a macskakultuszt az istenekre is kiterjesztették. A macska megbecsült, szent állat, a fekete pedig a boldogság színe volt. Az ókori cicák emlékét sírok és szobrok őrzik.

A középkori keresztények azzal vádolták a fekete macskát, hogy a boszorkányok szövetségese. A sűrűn előforduló boszorkányégetés elől a boszorkány macskája sem menekült. Ebben a korban rengeteg macskát - különösen feketét - irtottak ki, mert hittek abban, hogy rontást hoz, és pestist okoz.

Az újkorban, a reneszánsz kor kezdetén a macskák elvesztették isteni és ördögi tulajdonságukat, közönséges háziállattá váltak. A macska és az ember barátsága egyre szorosabbá vált, ám a fekete macska babonája tovább él. Az Egyesült Államokban és Franciaországban a szerencsétlenség jelképének tekintik, ugyanakkor például Belgiumban és Angliában a szerencse hordozója.

 

Szerencsét hozó pók

A szerencsehozó pók legendája a mohamedán vallásban gyökerezik. A tanítás szerint amikor Mohamed menekülés közben a Mekka-környéki barlangokban rejtőzött el, egy keresztes pók gyorsan hálót szőtt a bejáratra. Ezzel megtévesztette az üldözőket, akik így elveszítették a próféta nyomát, Mohamed pedig megmenekült. Azóta a pók a mohamedánok szent állata, de Európában is sok helyen szerencsehozónak tartják. A hiedelem szerint ezért balszerencsés lesz, aki elpusztítja.
Esküvői babonák

Mindenki hallott már az esküvőhöz kapcsolódó babonákról. A legtöbben úgy gondolják, hogy nem árt elővigyázatosnak lenni, senki nem szeretné ha valami beárnyékolná a boldogságát. Íme néhány a legismertebb esküvői babonák közül.

Menyasszonyi csokor eldobása

A menyasszonyi csokor jelentése a boldogság. A menyasszony az esküvői szertartás végén hátat fordít a násznép még hajadon lányainak, és hátradobja a csokrát. Aki elkapja, az lesz a következő, aki férjhez megy a társaságból.

Rizseső

Mikor az ifjú pár kijön a házasságkötő-teremből a násznép rizst szór rájuk. A rizs a termékenységet jelképezi, a szokás Ázsiából származik.

Valami régi, új, kék és kölcsönkapott

Ez a szokás Angliából származi , szinte minden menyasszony ismeri. A menyasszonynak az esküvője napján viselnie kell:

• Valami régit: A menyasszony hajadonéletét szimbolizálja.
• Valami újat: Jelzi, hogy életében új fejezet kezdődik.
• Valami kölcsönkapottat: A barátságot és a szerelmet jelképezi.
• Valami kéket: A kék a hűség színe, a tisztaság jelképe.

Küszöbön átemelés

Az ifjú férj ölben viszi át feleségét a küszöbön. Ez jelentheti, hogy becsapják a gonosz szellemeket, hogy csak egy személy lépett a lakásba, vagy szimbolikusan megvédi feleségét a kísértetektől, melyek a küszöb alatt bújnak meg.

A menyasszony elrablása

Ha a lakodalomban sikerül elrabolni a menyasszonyt, a vőlegény nem érdemli meg hogy feleségül vegye.
Régi magyar babonák

- Ha esküvői menettel találkozol, szerencsés leszel a szerelemben.
- Ha eltörik egy tükör, ahány darabra tört, annyi évig nem mész férjhez, vagy annyi héten át kísér balszerencse.
- Ha visszafordulsz az ajtóból, otthon hagyod a szerencsédet, de ha néhány másodpercre leülsz egy székre, ezzel elűzöd az átkot.
- Ha kéményseprővel találkozol, minden a terveid szerint alakul majd.
- Ha először a bal cipődet veszed fel, nem jársz szerencsével.
- Ha fordítva veszed fel a ruhádat, mázlid lesz, vagy pénzt fogsz kapni.
- Gyógyszert sosem szabad megköszönni, mert különben nem hat.
- Ha a só kiömlik, veszekedés várható.
- Ha zajos társaságban mindenki egyszerre hallgat el, azt mondják, egy angyal repült át a szobán.
- Ha csuklasz, valaki emleget.  
                                  
                                     Jósjelek és babonák

Ajtó

Ha a bejárati ajtó nem befelé, hanem az utcára nyílik, balszerencse sújtja a házat.


A bejárati ajtót mindig úgy csukd be, hogy az ajtó felé fordulsz – soha ne fordíts neki hátat.


Alsószoknya

Ha egy lány alsószoknyája vagy kombinéja kilóg a ruhája alól, akkor az apja jobban szereti, mint az anyja.Asztal

Szerencsétlenséget hoz, ha úgy ülsz egy asztalon, hogy egyik lábad sem ér le a földre.


Ágy

Ha az ágy fejrésze észak felé áll, akkor a rajta alvó rövid életű lesz. Ha azonban dél felé néz az ágy fejrésze, akkor az alvó hosszú ideig fog élni. Ha kelet felé, akkor gazdag lesz az alvó, ha pedig nyugat felé, akkor sokat fog utazni.Betegség

Ha lefekvés előtt megkéred Mátét, Márkot, Lukácsot és Jánost, hogy áldják meg az ágyadat, akkor a gonosz szellemek távol maradnak, te pedig egészséges leszel.


Egy régi szokás szerint, ha valaki nagyon betegen fekszik az ágyában, meg kell gyújtani egy cipőbe állított gyertyát, és minden más fényforrást ki kell oltani a közelben. Ezután a betegség nevét le kell írni egy papírlapra, a papírt el kell égetni a gyertya lángjával, és eközben háromszor el kell ismételni a következő varázsigét.


„Menj innen, halál! Menj innen, halál!
Gyertya lángja, adj új életet!”
Ezután a gyertyát kézzel el kell oltani.


Bérlés

Balszerencsét hoz, ha bérleti vagy egyéb típusú szerződést április, július vagy november folyamán írnak alá.


Bokor

Ha a ruhád séta közben beakad egy bokor vagy egy rózsabokor ágába, akkor szerencse fog érni, mégpedig részben anyagi nyereség formájában.


Bor

Ha véletlenül kiöntöd a bort, akkor szerencsés leszel.


Ha elejtesz egy pohár bort, és a pohár széttörik, akkor a házasságod boldog lesz, és a szeretet nem fog elmúlni belőle.


Bors

Szerencsétlen előjel, ha valaki kiönti a borsot.


Cipő

Szerencsétlenséget hoz, ha a bal cipőt a jobb előtt veszed fel, az pedig még szerencsétlenebb, ha a két cipőt felcseréled, és a jobbat húzod a bal lábadra, vagy a balt a jobb lábadra.

Új cipőt soha nem szabad az asztalon hagyni, mert különben balszerencse fogja sújtani a házat.

Ha nem adsz egy szegény embernek életedben legalább egyszer új cipőt, akkor a következő világban mezítláb fogsz járni.


Cipőfűző

Ha mindig kioldódik a cipőfűződ, akkor biztos lehetsz abban, hogy szerencsés levelet vagy hírt fogsz kapni nemsokára.


 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 36
Tegnapi: 98
Heti: 36
Havi: 3 980
Össz.: 1 868 993

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: ▂ ▃ ▅Babona.▅ ▃ ▂
Minden ami kell neked ...itt megtalálhatod...=D - © 2008 - 2018 - sztarokcsakneked.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: thank you képekben - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »